Arkivalia arkivförteckning

Arkivförteckningen

Välj "Samling" för att komma till arkivförteckningen.

Nivå 1

 Mera information om
 samlingen erhålles
 genom att klicka på  

 

Under rubriken Bild är eventuellt en bild införd som belyser arkivsamlingen.

Under rubriken Titel är numret på samlingen.

Under rubriken Beskrivning är en sammanfattning av innehållet i arkivsamlingen.

Under rubriken Tid är information om vilken tidsrymd arkivsamlingen omfattar.

Nivå 2

Klicka på ett nummer under rubriken Titel för se efter om det finns några objekt införda som tillhör samlingen.

Språk, finska eller svenska

Arkivsamlingen är skriven på svenska, finska eller på båda språken enligt donatorns eller deponentens språk.

Sökanvisningar

I fältet Sök! inskrivs ett eller flera sökord. Man kan söka med namn och ord. Också nyckelord och ämnesord kan änvändas i söket. Nyckelord kan vara namn som Hindersby och Lundell, ämnesord är substantiv som t. ex. skola och torp.

Genom att använda understreck går det att söka en specifik ordföljd så som Det_oförgätliga_Kyrkslätt   (boktitel) och Hjördis_Nyman (författare). Det gör ingen skillnad om man använder små eller stora bokstäver i söket.

Einar Råbergh

VD för Kyrkslätts handelslag Einar Råbergh.
Foto: Einar Råbergh i Kyrkslätt Handelslags huvudkontor år 1960 i Köklax i Esbo. Huvudkontoret evakuerade 1944 från Haga i Kyrkslätt.

Einar Råbergh föddes 1893 och gick i Karuby folkskola. Efter folkskolan började han vid ungefär 13 års ålder arbeta i sin fars lanthandel i Långviken. Han arbetade där, med avbrott för språkstudier och studier vid Helsingfors handelsskola, till 1920 då han blev föreståndare för Pojo Handelslag. År 1926 blev han vald till föreståndare för Kyrkslätt Handelslag som var ett betydligt större företag med filialer i flera byar. Vid evakueringen av Porkalaområdet 1944 hade handelslaget 21 affärer av vilka 11 gick förlorade. Einar Råbergh berättade 1959 för andelsrörelsens tidning Samarbete om evakueringen 1944: Det var den tyngsta tid jag haft i mitt arbete. – Ibland undrar jag än över, hur det alls gick att flytta elva butiker, när endast tre manliga anställda var hemma. Jag fick bud om saken redan halv sju på morgonen, och klockan åtta gav vi oss iväg med vår enda skrangliga lastbil för att börja utrymningen. Men först vid halv fyra tiden på eftermiddagen, när vi kom med vårt andra billass till kyrkbacken i tanke att vi skulle kunna lasta av där, fick vi veta var gränsen skulle gå. Till följande dag beställde jag 20 lastbilar, som vi också fick, och sedan kördes 380 billass ut ur området. Att organisera transporten var ett invecklat arbete, då det var nödvändigt att ordna det så, att vissa begärliga varor – som kaffesurrogat och socker – kördes av vår egen bil. Handelslagets huvudaffär och kontor flyttade 1944 till Köklax där Råbergh också bosatte sig.
Då Porkalaområdet återlämnats 1956 lät Råbergh dokumentera det forna arrendeområdet och det som fanns kvar av handelslagets gamla butiker. Kyrkslätt Handelslag etablerade sig redan 1956 i det centrala Kyrkslätt ( Läs mera... ). Den gamla huvudaffären invid kyrkan reparerades och återinvigdes redan hösten 1956. Einar Råbergh var verkställande direktör för Kyrkslätt Handelslag till 1960 då han gick i pension.


Platsbeskrivning
Kyrkslätts handelslags kontor 1960, Köklax, Esbo
Tid
1960