Arkivalia arkivförteckning

Arkivförteckningen

Välj "Samling" för att komma till arkivförteckningen.

Nivå 1

 Mera information om
 samlingen erhålles
 genom att klicka på  

 

Under rubriken Bild är eventuellt en bild införd som belyser arkivsamlingen.

Under rubriken Titel är numret på samlingen.

Under rubriken Beskrivning är en sammanfattning av innehållet i arkivsamlingen.

Under rubriken Tid är information om vilken tidsrymd arkivsamlingen omfattar.

Nivå 2

Klicka på ett nummer under rubriken Titel för se efter om det finns några objekt införda som tillhör samlingen.

Språk, finska eller svenska

Arkivsamlingen är skriven på svenska, finska eller på båda språken enligt donatorns eller deponentens språk.

Sökanvisningar

I fältet Sök! inskrivs ett eller flera sökord. Man kan söka med namn och ord. Också nyckelord och ämnesord kan änvändas i söket. Nyckelord kan vara namn som Hindersby och Lundell, ämnesord är substantiv som t. ex. skola och torp.

Genom att använda understreck går det att söka en specifik ordföljd så som Det_oförgätliga_Kyrkslätt   (boktitel) och Hjördis_Nyman (författare). Det gör ingen skillnad om man använder små eller stora bokstäver i söket.

Johannes Lönnberg

Johannes Lönnberg på Nissniku hemman i Masaby fyller 50 år
Fotografiet: Boken "Masaby- från bondby till tätort" av Hans Brenner.

Tidningen Nyland 22.3 1928:

J. Lönnberg 50 år. Senaste söndag fyllde innehavaren av Nissniku hemman i Masaby J. Lönnberg 50 år. Vid ovanligt unga år övertog Lönnberg hemgården, sedan densamma under några år skötts av en arrendator. Ortsbefolkningen hälsade den unga husbonden med glada känslor, varför det icke ligger någon överdrift i påståendet, att han varit omtyckt av byborna ända från barndomen. Och allmänt har man ansett den sympatiska och alltid lugna egendomsinnehavaren för en utmärkt husbonde. Men det fordrades också mycken energi, ett vaksamt öga och gott förstånd för att klara sig. När grannarna drucko sitt morgonkaffe, såg man den unga husbonden köra sin mjölk till stationen. Och detta fortgick ofelbart dag efter dag och år efter år. Efter hemkomsten gick han sedan dagligen i spetsen för sitt folk till arbete på åker och äng. Ihärdigt arbete och försakelser ledde fram genom ekonomiska och andra svårigheter. Omkring 30 år har husbonden själv lett arbetet, om också sönerna nu biträda och något lätta arbetsbördan. Icke alltid hava åkrarna å Nissniku legat, så väl planerade och dränerade som nu.
Lönnberg hör till de få lyckliga människor som hava idel vänner, och otaliga äro de som sökt och erhållit hjälp i ekonomiska och andra trångmål hos husbonden på Nissniku.
Också de ideella strävandena hava i Lönnberg en förståelsefuli anhängare, om hans tid också har varit strängt upptagen. Det var därför icke underligt, att hans hem på bemärkelsedagen sågs fyllt av vänner och grannar. Tidigt på söndagsmorgonen uppvaktade sångkören, medan ett antal vänner senare under dagen överlämnade ett durabelt silverskrivtyg som ett synligt bevis för beundran och aktning. Vår svenska bygd kan vara stolt över en sådan bonde, som man varit van att finna endast under gången tid.

Läs mera...


Platsbeskrivning
Nissniku Masaby Kyrkslätt
Tid
1928