Arkivalia arkivförteckning

Arkivförteckningen

Välj "Samling" för att komma till arkivförteckningen.

Nivå 1

 Mera information om
 samlingen erhålles
 genom att klicka på  

 

Under rubriken Bild är eventuellt en bild införd som belyser arkivsamlingen.

Under rubriken Titel är numret på samlingen.

Under rubriken Beskrivning är en sammanfattning av innehållet i arkivsamlingen.

Under rubriken Tid är information om vilken tidsrymd arkivsamlingen omfattar.

Nivå 2

Klicka på ett nummer under rubriken Titel för se efter om det finns några objekt införda som tillhör samlingen.

Språk, finska eller svenska

Arkivsamlingen är skriven på svenska, finska eller på båda språken enligt donatorns eller deponentens språk.

Sökanvisningar

I fältet Sök! inskrivs ett eller flera sökord. Man kan söka med namn och ord. Också nyckelord och ämnesord kan änvändas i söket. Nyckelord kan vara namn som Hindersby och Lundell, ämnesord är substantiv som t. ex. skola och torp.

Genom att använda understreck går det att söka en specifik ordföljd så som Det_oförgätliga_Kyrkslätt   (boktitel) och Hjördis_Nyman (författare). Det gör ingen skillnad om man använder små eller stora bokstäver i söket.

Teddy Biaudet

Historik om Teddy Biaudet som var kommunalläkare i Kyrkslätt åren 1918-1944.
Foto: Kommunalläkaren Teddy Biaudet utför operation i Kyrkslätts sjukhus i Jolkby.

Teddy Biaudet, kommunalläkare i Kyrkslätt 1918-1944.

Teddy Biaudet föddes 1886 i Helsingfors. Teddy Biaudets far Gabriel Biaudet var fransman och hans mor, Louise Gerber var född i Schweiz. Gabriel kom till Helsingfors 1873, där han blev lektor vid universitetet och lärare i ett flertal skolor. Paret hade åtta barn av vilka Theodor, allmänt kallad Teddy, var det yngsta.
Teddy Biaudet utbildade sig till läkare. Teddy erbjöds tjänst vid Nobels krigslasarett i Baku med början 1916 genom att Teddys fru kommit i kontakt med Felix Hedman, chef för ett av Nobels oljefält i Baku. Hedman sökte en finsk läkare till lasarettet och paret Biaudet såg möjligheten till äventyr. I sin bok 'Ett liv i läggspel' återger Teddy Biaudet sina upplevelser.
I maj 1917 beslöt man sig för att återvända till Finland, liksom Felix Hedman och hans hustru Fanny.
I februari 1918, då striderna mellan röda och vita pågick i trakterna av Kvarnby i Kyrkslätt, förestod han ett sjukhus som inrättades i den gamla huvudbyggnaden på Vols gård. Då det senare år 1918 kom en förfrågan från kommunalläkaren i Kyrkslätt (åren 1914-1918), den sedermera så kände radiologen , professor Gösta Jansson, om Biaudet ville överta hans tjänst så var svaret ja. Senare samma år tillträde han tjänsten som kommunalläkare i Kyrkslätt och flyttade in i tjänstebostaden i närheten av sjukhuset i Jolkby. Biaudet var kommunalläkare i Kyrkslätt till evakueringen 1944. Därefter arbetade han som köpingsläkare i Grankulla till år 1954.
Teddy var en mycket färgstark person. Han var en verklig gentleman, humorist och glad sällskapsmänniska som hade en sällsam förmåga att umgås med folk. Han har i sin bok vittnat om hur arbetsamt kommunalläkarlivet kunde vara på sin tid.

ref: Det gamla Kyrkslätt av Sigbritt Backman och Ingalill Ihrcke-Åberg

ref: ETT LIV I LÄGGSPEL AV TEDDY BIAUDET. SÖDERSTRÖMS 1954


Platsbeskrivning
Kyrkslätts sjukhus före år 1944, Jolkby, Kyrkslätt
Tid
1886 - 1967